Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Kijkwijzer

...waarschuwt ouders en opvoeders!

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Ten eerste doet kijkwijzer dat met het geven van een leeftijdsaanduiding (alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar). Daarnaast zijn er pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

Ouders zijn zelf verantwoordelijk

Kijkwijzer oordeelt niet over de inhoud of kwaliteit van televisieprogramma's en films. Daartoe verschillen de voorkeuren en normen van ouders te veel. Kijkwijzer waarschuwt alleen voor mogelijke schadelijke beelden. Uiteindelijk zijn ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien. Er is echter door de overheid een wettelijke bepaling verbonden aan de verschillende leeftijdsgrenzen.

16 jaar = 16 jaar
Wettelijk is bepaald dat de leeftijdsgrens van 16 jaar en 18 jaar bindend is. Dit betekent dat bioscopen in Nederland geen personen beneden de 16 jaar mogen toelaten bij films die een leeftijdskeuring van 16 jaar hebben en geen personen beneden de 16 jaar mogen toelaten bij films die een leeftijdskeuring van 18 jaar hebben. Hierop dienen bioscopen te controleren op leeftijd middels het identiteitsbewijs. Bij twijfel en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs mogen bioscopen geen toegang verlenen tot de voorstelling.

Naast de leeftijdskeuring van 16 jaar en 18 jaar is ook de leeftijdskeuring van 12 jaar bindend. Echter, bij de leeftijdkeuring van 12 jaar mogen personen beneden de 12 jaar wel naar de voorstelling onder begeleiding van een volwassene.

Kijk voor meer informatie op de website van Kijkwijzer: www.kijkwijzer.nl.